Κριτήρια & Επιτροπή Αξιολόγησης

Κριτήρια Αξιολόγησης

  1. Συμβατότητα με τη θεματική του Διαγωνισμού: Το περιεχόμενο της εργασίας να συνάδει με το αντικείμενο του Διαγωνισμού, όπως αυτό περιγράφεται στη σχετική προκήρυξη. (0-20 βαθμοί)
  2. Αρτιότητα και Περιεχόμενο: Δομή, συνέχεια-ροή, συνοχή, ιστορική τεκμηρίωση, πληρότητα, σαφήνεια περιεχομένου, ολοκληρωμένη και σε βάθος παρουσίαση θέματος. (0-20 βαθμοί)
  3. Αξιοποίηση μέσων: Αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της εφαρμογής (χάρτες, ήχος, βίντεο, φωτογραφίες, συλλογή εικόνων, περιήγηση με προσθήκη πληροφορίας στο χάρτη κτλ.) (0-20 βαθμοί)
  4. Πρωτοτυπία των πηγών: Πρωτοτυπία πηγών – εάν πέρα από το υλικό που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο αναζητήθηκε και χρησιμοποιήθηκε πρωτότυπο αρχειακό υλικό όπως οικογενειακές φωτογραφίες, φωτογραφίες από κειμήλια, προσωπικές καταγραφές (βίντεο, ήχος) κτλ. (0-20 βαθμοί)
  5. Δημιουργικότητα και καινοτομία: Συνολική αισθητική του Storymap που να αναδεικνύει το δημιουργικό πνεύμα των δημιουργών και να περιέχει νέα καινοτόμα στοιχεία/ πρωτότυπες ιδέες. (0-20 βαθμοί)

Eπιτροπή Αξιολόγησης

Γιώργος Βελισσαρόπουλος,
Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γλυφάδας "Χοροστάσι"

Ο Γιώργος Βελισσαρόπουλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α, 2001), με ειδικότητα στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς.
Η αγάπη του για την ελληνική λαογραφία, τον παραδοσιακό χορό και τη μουσική τον ώθησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη λαϊκή παράδοση, ως χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών.
Σημαντική στιγμή στην καριέρα του υπήρξε η συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του 4ου Λυκείου Γλυφάδας, της οποίας ήταν χοροδιδάσκαλος, στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Παραδοσιακού Χορού το 2004, όπου κατέκτησαν την πρώτη θέση. Αργότερα την ίδια χρονιά, η ίδια χορευτική ομάδα έλαβε μέρος στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
To 2004 αποφάσισε να δημιουργήσει τον δικό του χορευτικό σύλλογο, ιδρύοντας τον Λαογραφικό Μουσικοχορευτικό Όμιλο Γλυφάδας «Χοροστάσι» (http://xorostasi.gr), όπου διδάσκονται χοροί, τραγούδια, μουσική και έθιμα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Πέρα από τη χοροδιδασκαλία, έχει την επιμέλεια όλων των εκδηλώσεων και παραστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και σχετικού συγγραφικού έργου.
Το «Χοροστάσι» έχει λάβει μέρος σε πλήθος φεστιβάλ και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει πραγματοποιήσει και εννέα μεγάλες παραστάσεις, με τελευταία την εκδήλωση «Αντικριστά & Αμολυτά: Οι αναμνήσεις ενός περιηγητή» (Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού, 22-23/09/2018), την οποία παρακολούθησαν πάνω από 2000 άτομα.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Το 2021 ολοκλήρωσε επιτυχώς το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα “Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων” στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το ενδιαφέρον του για την παράδοση παραμένει έντονο, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του χρόνου του σε επιτόπιες καταγραφές και αναζήτηση λαογραφικών τεκμηρίων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Λουκάς Κατίκας,
Δρ. Γεωχωρικών Επιστημών ΕΜΠ

Ο Δρ. Λουκάς Κατίκας είναι απόφοιτος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με κατεύθυνση σπουδών τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ) και την ανάπτυξη Περιβαλλοντικών Εφαρμογών. Το 2012, απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πεδίο της Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών με την αξιοποίηση των ΣΓΠ από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2015 συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ πρόσφατα υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή με πεδίο έρευνας τη Γεω-Στατιστική και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σαν ερευνητής έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα για την Προστασία του Περιβάλλοντος, την Περιβαλλοντική Διαχείριση και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών αλλά και αναφορικά με την εκπαίδευση και τις Γεωχωρικές δεξιότητες, τη Βιομιμητική και τη μάθηση STEAM στην εκπαίδευση. Από το 2016 είναι μέλος της κοινότητας των 100 Μεντόρων και του Tipping Point in Education όπου και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συνεδρίες με σχολεία από όλο τον κόσμο, καλύπτοντας τους κλάδους του Περιβάλλοντος, της Γεωγραφίας και γενικότερα των Γεω-Επιστημών.

Ελένη Κυραμαργιού
Ερευνήτρια Γ’, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Η Δρ. Ελένη Κυραμαργιού είναι ιστορικός και ενταταλμένη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είναι επιστημονική υπεύθυνη και συντονίστρια του έργου «100memories: Ολοκληρωμένη δράση φυσικής και ψηφιακής τεκμηρίωσης και προβολής της μικρασιατικής προσφυγικής μνήμης», το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020. Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας. «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Παράλληλα είναι υπότροφη της Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) με το έργο “Fleeing Objects. Αποφοίτησε το 2002 από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του 2007 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία», του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τον Οκτώβριο του 2015 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα την οικιστική και κοινωνική συγκρότηση του συνοικισμού της Δραπετσώνας από το 1922 έως το 1967. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά έργα του στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Η κοινωνική και πολιτική ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της καθόλη τη διάρκεια της μεταπτυχιακής, διδακτορικής και μεταδιδακτορικής ερευνητικής της πορείας. Το νήμα αυτό διαπλέκεται με τη σταθερή εστίαση στους οικισμένους χώρους, τους προσφυγικούς πληθυσμούς και τους ποικίλους μετασχηματισμούς τους. Είναι συγγραφέας μιας μονογραφίας, ενός ευρετηρίου, έχει συνεπιμεληθεί ένα συλλογικό τόμο. Κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στέλιος Μιχαλόπουλος,
Καθ. Οικονομικών Brown University

Ο Στέλιος Μιχαλόπουλος είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ, ερευνητικός συνεργάτης στο NBER και το CEPR. Γεννημένος στο Άργος, ο Στέλιος είναι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Brown. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2008, εντάχθηκε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Tufts ως Επίκουρος Καθηγητής. Την περίοδο 2010-2011 ήταν μέλος στο Institute for Advanced Study του Princeton. Την άνοιξη του 2015 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Harvard Business School, το 2016 στο INSEAD και το 2017 ανώτερος υπότροφος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μινεάπολης (Minneapolis Federal Reserve Bank). Ο Στέλιος είναι ο αποδέκτης του Βραβείου Αριστείας 2015 για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Υποθέσεις από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία και ο αποδέκτης του Βραβείου Μποδοσάκη 2019 στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών ένα διετές βραβείο που απονέμεται σε επιστήμονες ελληνικής καταγωγής ηλικίας έως 40 ετών, για να επιβραβεύσει την αφοσίωση και την προσπάθειά τους στην πρόοδο της επιστήμης. Το έργο του έχει χρηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων από το NSF και το DFIF.  Την περίοδο 2017-2020 το Εθνικό Επιστημονικό Ιδρύματος των Η.Π.Α. υποστηρίζει μελέτη του με σκοπό την κατανόηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της Μικρασιατικής Καταστροφής και της συνεπακόλουθης άφιξης 1,5 εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελληνική επικράτεια. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στη διασταύρωση της πολιτικής οικονομίας, του πολιτισμού, της ανάπτυξης και της συγκριτικής ανάπτυξης.

Ηλίας Στουραϊτης,
Δρ. Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Ο Δρ. Ηλίας Στουραΐτης κατέχει διατριβή από το τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου σχετικά με την ιστορική κουλτούρακαι τα ψηφιακά παιχνίδια. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στην Ιστορία – Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καιέλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία από το ίδιο Παν/μιο. Έχει διδάξει ιστορία και φιλολογικά μαθήματα στηνιδιωτική εκπαίδευση και έχει εργαστεί ως ερευνητής σε ιδιωτικούς φορείς και Παν/μια σε μία σειρά από ευρωπαϊκές και εθνικέςέρευνες γύρω από την ιστορία, την εκπαίδευση, την κουλτούρα και τις νέες τεχνολογίες. Έχει τιμηθεί με υποτροφία από τοΙαπωνικό Ίδρυμα Nippon Foundation SYLFF (Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund) και έχει λάβει βραβείο για την έρευνά τουαπό την Common Ground Community ‘The Learner’. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: ιστορική κουλτούρα, ιστορικήσυνείδηση και σκέψη, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημόσια ιστορία, ψηφιακά παιχνίδια και αξιοποίησή τους στην ιστορικήεκπαίδευση, σχεδιασμός εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία και εκμάθηση της ιστορίας σε τυπικές και άτυπες μορφέςεκπαίδευσης.

Ελένη Τομαή,
Δρ. Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ,

Η Δρ. Ελένη Τομαή είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας της ΣχολήςΑγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναιδιπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Γεωπληροφορική και κάτοχοςΔιδακτορικού Διπλώματος στην Επιστήμη της Γεωγραφικής Πληροφορίας (GIScience). Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικάπρογράμματα στον τομέα της Γεωπληροφορικής στο ΕΜΠ, στο Ινστιτούτο INRIA στη Γαλλία και στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένωνκαι Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ. Είναι συν-συγγραφέας 2 βιβλίων και 35 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά καιπρακτικά συνεδρίων. Υπηρετεί ως κριτής σε πολλά ακαδημαϊκά περιοδικά στον τομέα της εξειδίκευσής της και είναι μέλος τηςΕπιτροπής για Γνωστικά Θέματα στην Οπτικοποίηση Γεωγραφικών Πληροφοριών της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA). Ταερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σημασιολογική αναπαράσταση της γεωχωρικής γνώσης, τις οντολογίες, τηθεωρητική χαρτογραφία και τον γεωχωρικό εγγραμματισμό

Στέλλα Τσιροπινά, Δρ.
Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων,
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου

Η Δρ. Στέλλα Τσιροπινά είναι καθηγήτρια φιλόλογος, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νεοελληνικών σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α. Π. Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Ιστορίας -Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού τίτλου του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α. Π. Θεσσαλονίκης.

Έχει πλούσιο συγγραφικό με σημαντικότερα συγγράματα τα  παρακάτω:

1ο Δημοτικό σχολείο Αγίου Γεωργίου Βροντάδου: 80 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς. Τιμητικό λεύκωμα, Χίος, 1996

Ο κύκλος που έκλεισε-καλλιέργειες σιτηρών, μύλοι και παραδοσιακοί φούρνοι, το σιτάρι και το ψωμί στα έθιμα, Χίος, 1999 και 2001
Με την ανέμη των παραμυθιών από τη Θράκη και το Αιγαίο έως την Κύπρο, Χίος, 2006
Φώτης Αγγουλές: πορεία στο φως και το σκοτάδι της ζωής του, Χίος, 2011
Η θεατρικότητα των χιακών εθίμων του εορτολογίου Ι. Πρωτοχρονιάτικα καραβάκια. Λάζαροι, Χίος, 2013